Prof. Dr. Hédervári-Heller Éva

About the author

Regulációs zavarok csecsemő- és kisgyermekkorban, valamint az Integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció és terápia (ISZCSK) módszere

A kora gyermekkori fejlődés ugyanúgy magában hordozza a viselkedési „kisiklások”, valamint a pszichés fejlődési zavarok megjelenését, mint a későbbi gyermekkorok.

A regulációs zavarok klasszikus tünetei (az excesszív sírás/krónikus nyugtalanság, alvászavarok, valamint táplálkozási és gyarapodási zavarok) klinikai szempontból a csecsemő- és kisgyermekkor pszichés vagy pszichoszomatikus megbetegedési formájának tekinthetők. Elsősorban a modern fejlődéspszichológia, a pedagógia, a csecsemőkutatás és a kötődéselmélet kutatási eredményei, valamint a modern pszichoanalízis elméleti alapjai tették lehetővé a csecsemő és kisgyermek lelki, vagy pszichés megbetegedéseinek feltárását és a problémák megoldására törekvő módszerek kidolgozását. A kora gyermekkori viselkedésszabályozás zavarai multifaktorálisan meghatározottak, nem tekinthetők sem tisztán orvosi, sem tisztán pszichoszociális problémának. E tünetek létrejötte komplex:

  1. a gyermek oldaláról meglévő biológiai rizikófaktorok,
  2. a szülőknél megjelenő kedvezőtlen pszichoszociális feltételek, valamint
  3. az elégtelen szociális környezet támogatása is kivetítheti hatását.

Ennek a komplex problémakörnek a megoldása egy speciális szakmai felkészülést igényel, mely ma Magyarországon többek között a posztgraduális Integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzulensi képzésen sajátítható el. A posztgraduális program célja a pszichoszociális területeken dolgozó szakemberek (orvosok, pedagógusok, pszichológusok, terapeuták és védőnök) speciális képzése a szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció alkalmazására.

A szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció és terápia egy kora gyermekkori prevenciós és intervenciós módszer, tudományosan megalapozott metódus a pszichés és pszichoszomatikus megbetegedések (regulációs zavarok) gyógyítására, de legalábbis enyhítésére csecsemő- és kisgyermekkorban.

Ebben a workshop-ban a kora gyermekkori pszichés megbetegedések történelmi áttekintését követően szó lesz a regulációs zavarok meghatározásáról és tüneteiről egy elméleti megközelítésben.

Ezen túlmenően a szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció és terápia eszközei és kezeléstechnikai alapjai kerülnek megvitatásra. Videó demonstráció illusztrálja a konzultáció és terápia gyakorlati megoldásait.

Recommended training